start 'links'
woningbouw stedenbouw utiliteit restauratie verbouw films bureau
.
W i n t e r t u i n e n  src="TERUGPIJL3kl.gif">gestapeld

Wintertuinen, Kattenbroek, Amersfoort (foto's 2007)
Bouwlocatie: Laan der Hoven, deelgebied Kattenbroek, Amersfoort

Wintertuinen.Straatgevel1.
Wintertuinen.Interieur1.
Wintertuinen.Interieur2.
Wintertuinen.Straatgevel2.  

Ontwerpproces en filosofie

Het bouwblok is gelegen langs de Laan der Hoven, ingeklemd tussen de "zomertuinen"  De bezonning is zuidgericht, met name in de middag schijnt de zon in de wintertuin. Door de tussenwoningen laag te houden en de glaskap te laten "invangen" komt ook s' morgens al zon in de wintertuin. Vanwege de complexiteit van het blok in lineaire richting is voor een symmetrische opzet gekozen, a-symmetrie kan gevonden worden in kleine elementen. Qua ruimtelijk ontwerp is gekozen voor een symmetrisch blok, met een hoge kop en vliegende kap aan de Laan de Hoven en een kleine herhaling ervan aan de zuidzijde. De wintertuin is opgedeelt in drie zones: een voorportaal (semi openbaar), een tussenzone (semi prive) en een open zuidzijde (openbaar).De glaskap hangt tussen de woningen.

"'s Zomers is het huis groot, 's winters is het huis klein".
Wonen met een wintertuin geeft andere mogelijkheden dan gebruikelijk. Met name in het voor- en naseizoen kan de wintertuin gebruikt worden als verblijfsruimte. Er ontstaat als het ware een "tussenklimaat".

Opdracht
De oorspronkelijke opdracht omvatte de bouw van 16 eengezins koopwoningen aan een wintertuin.
Vanwege het feit dat de markt in Amersfoort niet rijp genoeg bleek om een dergelijke woonvorm in de koopsfeer te realiseren is de opdracht veranderd in 24 huurwoningen voor ouderen. Dit ging gepaard met een wisseling van opdrachtgever (Van Wh 2 Amersfoort, naar ANWS Amersfoort.

Situatie
Het komplex ligt aan de Laan der Hoven, temidden van verschillende "zomerhoven- en winterhoven:  woningen aan overdekte wintertuinen en aan kollektieve, beschutte zomertuinen. Rainbow Station, zoals het gebouw is genoemd, ligt centraal in Kattenbroek. Dichtbij het winkelcentrum Emiclaer en goed bereikbaar per openbaar vervoer.
 

De uiteindelijk gebouwde vorm van de wintertuin is gerealiseerd nadat de doelgroep gewijzigd is.  Eerst zijn een aantal varianten in de koopsfeer ontwikkeld, uiteindelijk bleek deze woonvorm in de huursfeer beter haalbaar. De opzet van het projekt is veranderd van 16 eengezinswoningen met een stramien van 5,40 m. naar 24 gemenge ouderenwoningen met stramien van 4,50 m. Het gebouw heeft nu een lift gekregen, galerijen en rolstoel- toegankelijke voordeuren (zonder dorpel). Dit heeft uiteraard in de detaillering bijzondere consekwenties gehad.

Opdrachtgever: ANWS Amersfoort/ Wilma Bouw bv.

 

entreegevel

interieurschets wintertuin

interieurschets wintertuin tijdens ontwerpfase


schets vo fase

wintertuin beganegrond 
Ontwerp:
Zoveel mogelijk typen zijn gelijkvloers gerealiseerd, 8 op de begane grond en 4 op de verdieping.
De overige typen vouwen zich vervolgens om en over de gelijkvloerse typen heen, teneinde de zolders en dakterrassen bereikbaar te maken.
Aan de kopgevels zijn enkele bijzondere woningen gesitueerd. B.v. aan de hoofdkop (noord) een tweetal typen over drie verdiepingen,
met een verdiepte begane grondvloer zodat hier later een winkel/ werk/ of anderssoortige funktie zou kunnen ontstaan.
De lift en trappenpartijen zijn schuin geplaatst, als contrast met het symmetrische woningblok. In het midden loopt een houten brug (op stalen onderconstrukie) over de tuin heen die de twee blokken met elkaar verbindt. Dit wordt herhaald aan de kopgevels. De lift ligt aan de middelste loopbrug.
Doordat de ondersteuning van de naar binnen gerichte serre- kap uit gelamineerde houten liggers bestaat en door de speelse loopbruggen en trappen,
heeft de ruimte een intieme sfeer  ondanks de grote afmetingen. Het gebruik van hout geeft een warme uitstraling aan het geheel.
De vele inspringingen in de ruimte dragen bij aan een gunstige akoestiek (verstrooiing en korte nagalmtijd).
Bij de entreezijde van de wintertuin wordt al het water van de daken en de serrekap via een vertikale open- hemelwaterafvoer naar beneden geleid en
opgevangen in een gemetselde waterput..De oorspronkelijke opzet was om dit regenwater via een gootje naar  het openbare water in de wijk te leiden.
Dit soort bijzondere elementen (hoekkolommen, waterkolom, lift, sierkrullen e.d.) hebben een tomaatrode accentkleur gekregen.
 

Realisatie gegevens:
Initiatiefnemer: Gemeente Amersfoort.
Lokatie: Kattenbroek, Amersfoort.
Bouw: juni 1992.
Oplevering: mei/ juni 1993.
Aantal woningen: 24 huurwoningen.
Architect: ir. Peter van Gerwen.
Opdrachtgever: Wilma Bouw b.v. Utrecht
(Opdrachtgever/ realisator planontwikkeling vanaf eerste fasen.
Verhuurder: ANWS, (Algemene Nederlandse WoningStichting,  Amersfoort.
Aannemer: Wilma Bouw b.v. Utrecht.
Stichtingskosten: 165.000,-/ woning. Totaal projekt: 3.860.000,- excl. BTW.
Bouwkosten: Totaal projekt: 2.531.600,-
Inrichting wintertuin: 8000,-
Inrichting zomertuin: 48000,-
Kosten serre: ca. 1750.00,- tot 250.000,-
Huurprijs max: 838,- mnd. (prijzen 1992/3)



PVG.zon.gif


Architecten-bureau voor energie ontwerp, architectuur en stedenbouw, amersfoort. Woningbouwprojecten, ecologisch/ energetische projecten.
Opdrachtgevers: professionele ontwikkelaars, bouwbedrijven, woningcorporaties, particulieren, gemeenten
Architects Office in Holland, Sustainable Building, Energy Conservation, Ecologic Architecture
architect, architects, architekt, architecten bureau, architecten buro, architekten bureau, architectenburo, architectenkantoor, architectenbureau, architecture, exhibitions, expositions, architecte, duurzaam bouwen, innovatie, leefbaarheid, energie, Amersfoort, Nederland, Holland, The Netherlands, huis bouwen, eigenhuis, eigen huis bouwen, zelf bouwen, zelfbouw, ontwerpen, woning, zonnecollector, warmteopslag, warmtewanden, lage temperatuur verwarming, gebouw ontwerpen, dubo, DuBo, woningbouw, utiliteitsbouw, energie-advies, Eco-Quantum, EPC-berekeningen, duurzame stedenbouw, ruimtelijke ordening, duurzaam klussen, renovatie, nieuwbouw, EPC, energieprestatiecoëfficiënt, milieuvriendelijk bouwen, Voorbeeldprojecten Duurzaam en Energiezuinig Bouwen, binnenmilieu, onderzoek, communicatieplannen, sustainable building, Green Building Challenge, EPW, Energieprestatie, PV, Optimale Energie Infrastructuur, Vinex, Vinex-locaties, energievisies, Energieprestatiecoëfficiënt,  Energiezuinig bouwen, dubokwaliteit, prijsvraagontwerpen, waterbesparing, water, hemelwater, passieve zonne-energie, PZE, zonnecellen, integraal ontwerpen, milieu, milieuvriendelijk, woonomgeving, Viba, eigen huis, vrijstaande huis, vrijstaandhuis, vrijstaand huis, vrijstaande woning, vrijstaande woningen, eigen woning, huizenbezitter, woningbezit, woninginrichting, woonconsument, woonmarkt, woningmarkt.