G e r w e n A r c h i t e c t e n > vrijstaand/ twee onder één kap home
 
Waterhuishouding: 
In principe wordt voor alle wateraansluitingen in het huis schoon drinkwater gebruikt, met uitzondering van het toilet. Waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletspoelingen worden toegepast om het waterverbruik te minimaliseren. Om het hemelwater beter te benutten installeren we het Wavin/Azura Regenwatersysteem. Zodoende kan het hemelwater afgevoerd, gefilterd en opgeslagen worden zodat dit later gebruikt kan worden voor verscheidene doelen. Om dit te bereiken wordt er een PE opslagtank ondergronds geplaatst. Wanneer de tank vol zit zal deze het gefilterde water naar de wadi’s afvoeren. Hierdoor krijgt men een nog milieuvriendelijkere benadering en geen onnodige belasting op het rioleringssysteem.
 
Ventilatie:
Een deel van de aangevoerde ventilatielucht wordt voorverwarmd in de serre. Een gebalanceerde ventilatie met warmteterug-
winning zorgt voor minimale energieverliezen in de wintersituatie. Buiten het stookseizoen is er de mogelijkheid om geheel op natuurlijke ventilatie over te schakelen. Daarnaast kan een eenvoudig bedienbare TAF ventilator in de serre  worden aangebracht, waarmee de bewoners zelf wat extra warmte kunnen binnenhalen. Ook is het mogelijk d.m.v. kleppen in de borstwering voorverwarmde lucht in de woonverdieping binnen te laten (passieve systeem/ thermosyphon- principe/ opstijgende lucht).
Materiaalgebruik:
Er wordt een plaatfundering toegepast, die gemaakt is van 20% beton- puingranulaat. De binnenwanden worden uitgevoerd in gasbetonblokken en de buitenwanden in metselwerk c.q. w.r.c. hout- bekleding. De constructieve wanden worden uitgevoerd in kalkzandsteen. Voor de buitenkozijnen wordt Oregon pine toegepast en voor de binnenkozijnen vurenhout. Voor de buiten- en binnendeuren gebruikt men houten (opdek)deuren en voor het dak een gordingkap. De trappen worden uitgevoerd in hout. Veelal zullen houten onderdelen het FSC-keurmerk dragen. De thermische schil van de woning wordt geisoleerd met een Rc van 4 m2K/W en bestaat uit ademende materialen, zoals Isovlas e.d.
 
Schetsideeën, beschrijvingen en motivatie
Woningtype 1:
Het belangrijkste ontwerpuitgangspunt bij deze woning is het buiten wonen: serre en tuin maken in de zomer deel uit van de woning,  het huis is dan groter. 
Doordat het wonen boven gelegen is en er op de begane grond/ sousterrain geslapen wordt, heeft men (naast de energetische voordelen) ook meer privacy in de veranda/ serre (boven straatniveau).
 
 Woningtype 2:
Dit woningtype heeft de mogelijkheid van een volledig woonprogramma op de begane grond. Daarnaast is er ook nog een aantal kamers en badkamer op de verdieping gelegen.
Flexibiliteit en aanpasbaarheidd zijn sleutelbegrippen binnen het concept. Het scheiden van de draagstructuur en het inbouwpakket maakt het mogelijk dat individuele bewoners een eigen karakter aan hun huis geven.
De belangrijkste milieudoelstelling is gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen als zonne- energie en regenwater zonder dat daarvoor veel ingewikkelde (storingsgevoelige) techniek nodig is.
Voor de mens en zijn directe beleving is vooral  het totale welzijn en de behaaglijkheid, zowel in het buiten- als ook in het binnenmilieu van belang. We kunnen hierin psychologische en fysische componenten onderscheiden. In het ontwerp is rekening gehouden met privacy, behaaglijkheid, bezonning, schaduw, stralingswarmte, lage temperatuur- verwarming, ademende poreuze materialen, rustgevende kleuren, geluidhinder beperking, luchtkwaliteit, voorkomen emissies uit bouwmaterialen, statische elektriciteit en elektro magnetische straling, stofvrije detaillering etc.
Tevens wordt de aangescherpte EPC-eis van 0,8 met beide ontwerpen ruimschoots behaald.
Woningindeling en gebruik:
Woningtype 1:
De woonruimte en keuken liggen bij de veranda/ serre- woning op de verdieping. Warmte stijgt op, dus beneden wordt geslapen en boven gewoond, de meest natuurlijke situering van ruimten. Ook etensgeuren stijgen op, zodat men hiervan in de slaapvertrekken geen last heeft. Aan de tuinzijde is het terras verhoogd, zodat dit direct aan de leefruimten grenst. Het verhoogde terras kan in de glooiing van de tuin worden opgenomen. Op de veranda/ serre aan de straatzijde wordt het entreeleven van de woning ervaren, met toch de nodige privacy. De badkamer en andere functionele ruimten liggen meer inpandig. In de badkamer komt wel licht via de serre. 
Woningtype 2:
Deze is gelijkvloers,  en heeft een meer bungalow- achtige typologie. Een rechte steektrap met warmtemuur (knuffelwand) vormt de achtergrond bij het binnentreden via de serre, die ook sociaal gecontroleerd wordt vanuit de woonkamer. Van de ruime leefkeuken met bijkeuken kan gemakkelijk een slaapkamer met badkamer gemaakt worden.
Terreininrichting:
De terreinen worden tonrond gemaakt met als doel dat hemelwater afgevoerd wordt naar de omliggende wadi’s. De wadi’s staan in verbinding met het slotensysteem waardoor er een doorstroming ontstaat. Om het verband tussen de natuur en de huizen te behouden zal er veel groen in het terrein worden verwerkt. Dit wordt verwezenlijkt door toepassing van fruitbomen, meidoornhagen en schuttingen van gevlochten wilgentenen. Leibomen dienen als zonwering voor de serre, in de winter zal de boom zijn bladeren verliezen en zal de zon in de serre komen te staan. De door de gemeente te planten populieren langs de weg versterken dit effect nog. Hierdoor bereik je een ecologisch punt qua warmtewinning. Ter voorkoming van uitdroging van de bodem zal er buitenshuis een sproeiaansluiting komen. Deze zal gezuiverd huishoudwater c.q. hemelwater sproeien.
D e  H o e v e   B o x t e l   (p r i j s v r a a g)
De Hoeve prijsvraag te Boxtel (Ultimité),
11 vrijstaande duurzaam gebouwde woningen (2006)
 
Het project is ontworpen als twee vrijstaande woning typen, waarvan een woning half ondergronds.
De woningen zijn voorzien van serres, zonnecollectoren, photovoltaïsche cellen, passieve zonne energie etc.
zie: oude site
terug/ back vrijstaand