G e r w e n A r c h i t e c t e n > vrijstaand/ twee onder één kap home
 
Ontwerpgegevens
 
Basistype
Twee onder een kap, met garage
Aantal woningen
10
Aantal  bouwlagen
3
Totaal gebruiksoppervlak (GO)
155 m2
 
 
Materialen/constructie
 
Begane grondvloer    Kanaalplaat
Verdiepingsvloer(en) Kanaalplaat
Gevels                       Kalkzandsteenblokken met        
                                  baksteen buitenblad
Openingen                Houten kozijnen/ alkydverf              
                                  (high solid)
Dragende wanden    Kalkzandsteenblokken
Daken                       HSB-dak- en wandelementen
 
 
Isolatie en energie
 
RcBegane grondvloer     4,0 m2K/W
RcGevel(s)                      4,0 m2K/W
RcDak(en)                       4,0 m2K/W
U-waarde kozijnen          1,6 W/m2K  (1,2 glas)
EPC                                0,87
Ventilatie                         WTW-unit
Verwarming en warmtapwater
Individuele HR+ combiketel
Water: Waterbesparende voorzieningen
Bijzonderheden
duurzaam geproduceerd hout toegepast
 
(Ger de Vries)
Solista Duo is een project van10 vrij ruime twee-onder-een-kap vrije sector woningen in de wijk ’Het Broek’ in Hengelo. Het ontwerp is tot stand gekomen als vervolg op een in 1998 uitgeschreven prijsvraag van de gemeente Hengelo, die als thema had: ‘Individueel en Duurzaam Wonen’. De genomineerde ontwerpen, het  “Tuinhuis” en het ‘Vierseizoenenhuis’ werden uitgevoerd (het Tuinhuis als expositiehuis). Een onderdeel van de prijs was het realiseren van 10 extra woningen. Hiervoor kregen het architectenbureau en de ontwikkelaar de locatie in Het Broek aangeboden. Voor deze locatie golden ook diverse duurzaamheidseisen, waarvan een aantal zijn doorgevoerd in het nieuwe ontwerp voor deze dubbele geschakelde woningen.
De woonwijk Het Broek Zuid maakt deel uit van de Vinex-locatie Slangenbeek. Het afvoeren van hemelwater door middel van wadi’s is hier een onderdeel van het stedenbouwkundige plan.
De royale woningen die daar nu gerealiseerd worden hebben grote glasvlakken met overstekken aan de woonkant op het westen. De woonkamer is op de straatkant georiënteerd. Dit omdat dat volgens de architect de voorkeur van de kopers heeft. De woningen hebben een dakterras en een garage.
Een maatregel in het kader van duurzaamheid is dat de helling van het dakvlak op het zuiden georiënteerd is zodat daar op een later moment zonnecollectoren of pv-cellen op aangebracht kunnen worden.
Oorspronkelijk waren zonnecollectoren onderdeel van het ontwerp. Deze zijn uit kostenoverwegingen echter niet gerealiseerd. Om toch aan de EPC-eis van 0,9 te voldoen is er voor type A voor warmteterugwinning gekozen en voor type B voor lage temperatuurverwarming.
De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en de dakopbouw is van FSC hout behandeld met lijnolie om verkleuring te voorkomen.
SOLISTA DUO
Een aantrekkelijk huis heeft een lange levensduur.Dat is het belangrijkste ontwerpuitgangspunt van architect Peter van Gerwen. Het is
ook niet onbelangrijk  in het kader van duurzaamheid.
Van Gerwen heeft bewust voor veelvormigheid en grote glasvlakken gekozen om de levendigheid en de sociale veiligheid van de buurt te versterken.
 
Het Solista Duo-project zou met een compactere bouwvorm en een reductie van het glaspercentage een wezenlijk betere score kunnen bereiken . Vanzelfsprekend zou dat wel de belevings- en gebruikskwaliteit van binnen en buiten geweld aandoen.
 
Projectgegevens
Architect
Ir. Peter van Gerwen Architecten bv
Projectarchitect
Peter van Gerwen
Opdrachtgever
SAMA Delden projekten bv
Adviseur Installaties 
Ir. Peter van Gerwen Architecten bv
Oplevering
2004
S o l i s t a   D u o    H e t   B r o e k   H e n g e l o   (dubo)
Er zijn twee type woningen A en B. De gevels van deze woningen zijn uitgevoerd in drie kleuren baksteen,
een roodbruin genuanceerde steen, een abrikoze perzikachtige steen en een zwarte steen.
De begane grond is bij alle typen het zelfde. De verdieping van Type A bestaat uit 4 slaapkamers en een badkamer.
Die van type B uit 3 slaapkamers en badkamer.
De zolderopbouwen van type A zijn in hout uitgevoerd (men vind hier ook de dakterrassen) en die van B met zadelkappen waardoor ruime zolders ontstaan.
Elke woning heeft een eigen zolder met daarop een wasmachine aansluiting en een aansluiting voor de ketel.
Verder zal bij type A warmteterugwinning worden toegepast en bij type B lage temperatuurverwarming.
 
Analyse
De Solista Duo heeft met een EQ score van 126 een betere EQ score dan de referentie (waar wordt uitgelegd dat er sprake is van referentiewoningen?) twee-onder-een-kapwoning met een EQ van 150.
 
Algemeen
De inpandige garage heeft een positief effect van 2,5 EQ-punten.
 
Energie
Het lagere energieverbruik voor ruimte- en tapwaterverwarming resulteert in een winst van 5 EQ punten.
Het extra elektriciteitsgebruik voor de warmteterugwinning heeft een ongunstige score van 1 punt. Hier staat uiteraard een gunstige score door energiebesparing ruimteverwarming tegenover.
 
Materialen
De belangrijkste oorzaak voor de betere score is het toepassen van duurzaam geproduceerd hout, wat een circa 15 punten lagere score oplevert.
Het extra materiaalgebruik, benodigd door de sprongen in de gevel, heeft een negatief effect van 10 punten en de vorm van de dakopbouw van 5 punten. De grote raamvlakken hebben een ongunstig effect van 2.5 punten.
Kozijnen hebben in de regel qua materiaalgebruik een ongunstigere score dan een gesloten gevel, zelfs als deze uitgevoerd zijn in een milieubewust materiaal zoals duurzaam geproduceerd hout.
 
Water
De waterbesparende maatregelen hebben een positief effect van 2 EQ-punten.
 
Verbeteringsmogelijkheden
Als de zonnecollectoren wel gerealiseerd waren had dat een positief effect van 5 EQ punten op de score gehad. Het terugbrengen van het raamoppervlak van 35% naar 15% zou een verbetering van de score van 2.5 punten opleveren.
 
Varianten
Om te zien wat een ander compacter ontwerp voor de EcoQauntum score betekent zijn hier drie varianten berekend.
In alle varianten blijft het gebruiksoppervlak gelijk.
 
Compact versus veelvormig
In deze variant is de breedte en de vorm van de dakopbouw aangehouden, de diepte is zo gewijzigd dat het gebruiksoppervlak gelijk blijft.
De verlaging van de EP ten gevolge van de compactere vorm resulteert in een 1,8 punten lagere score.
De reductie van het geveloppervlak ten gevolge van de compactere vorm en de hieruit voortkomende reductie van het materiaalgebruik resulteert in een lagere score van 4.2 punten.
Dit betekent in totaal een betere score van 6 punten ten gevolge van het compactere ontwerp.
 
Zadeldak in plaats van dakopbouw (uitgevoerd als “type B).
In deze variant is het oorspronkelijke ontwerp gehandhaafd en alleen de dakopbouw veranderd in een zadeldak. Ook hier blijft het gebruiksoppervlak gelijk en ook het dakterras blijft gehandhaafd.
De EQ-score verbetert met 1,9 punten tengevolge van de lagere EP en het lagere energieverbruik voor(door?) ruimteverwarming.
De aanpassing en het veranderde materiaalgebruik van de gevel resulteert in een verbetering met 1.8 EQ-punten en voor het dakvlak nog eens met 3,5 punten.
De totale reductie door een zadeldak in plaats van de ontworpen dakopbouw bedraagt 5,4 EQ-punten.
Lessenaarsdak in plaats van dakopbouw
In deze variant is het oorspronkelijke ontwerp gehandhaafd.Alleen de dakopbouw verandert in een lessenaarsdak. Ook hier blijft het gebruiksoppervlak gelijk.
De EQ-score verbetert met 1,0 punten tengevolge van de lager EP en het lagere energieverbruik voor ruimteverwarming.
De aanpassing en het gewijzigde materiaalgebruik voor de gevel en voor het dakvlak resulteert in een verbetering van nog eens 3,2 punten.
De totale reductie door een lessenaarsdak in plaats van de dakopbouw bedraagt 4,2 EQ-punten
De woningen van Het Broek Zuid karakteriseren zich door de opbouw in blokvormen, schijven en zolder opbouwen. 
Uitgangspunt is een asymmetrische structuur van de zolders met zuidwaarts gerichte dakvlakken. De erkers geven een verbinding en horizontaliteit tussen de woningen. 
Ook zijn dakoverstekken toegepast, welke een sjieke uitstraling geven en zorgen voor b.v schaduw in de zomer. terug/ back vrijstaand/ 2kap